Bezlepkové potraviny

Pojďme si připomenout, co je to za strašáka – ten lepek. Slýcháte o něm také jako o glutenu (z latiny, zn. lepidlo, název lepek vznikl skutečně od jeho lepivosti, či schopnosti tmelit). Lepek je hlavní bílkovinou ve všech typech pšenice, ječmene, žita a ovsa. Zrno těchto obilovin má podélnou rýhu a kromě lepku obsahuje také škrob. Budeme-li úplně přesní, je lepek směs dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Obsah lepku se u jednoho druhu obilí může lišit, záleží na podmínkách, ve kterých je pěstováno. Čím více lepku obilovina obsahuje, tím je považována za kvalitnější a výživnější – tedy z pohledu mlynářského a pekařského. Díky lepku jsou produkty z mouky pružné, dobře kynou a po upečení si drží tvar.

Jak lepek reaguje v lidském těle:

v našem žaludku přijde do kontaktu s kyselinou solnou a s enzymy slinivky břišní. U člověka s tolerancí k lepku dochází ke štěpení a tím k  zpracování všech těchto látek, ale u celiaků bílkovina štěpení odolává. Tento fakt po několika hodinách od požití lepku spustí zánětlivou reakci a ničení střevních buněk, které pak ztrácejí schopnost vstřebávat živiny. Lidem s intolerancí k  lepku nezbývá, než sáhnout po alternativě k bílému rohlíku a pšeničnému chlebu. Naštěstí jsou na trhu pekárny pyšnící se opravdu vynikajícími a kvalitními bezlepkovými produkty.

 

Samosebou u nás nakoupíte mouky bez lepku – např.rýžovou, čirokovou, kukuřičnou, mandlovou, kokosovou, tapiokovou a jiné.

 

 

LOTOSOVÝ KOŘEN

Lotos neboli Nelumbo nuciferum nebo česky lotos indický je dvouděložná bahenní rostlina z čeledi leknínovitých a roste s listy zdviženými nad vodní hladinou. Poskytuje jedlá semena a oddenek. Předpokládá se, že lotus je původem z Indie a přišel spolu s Budhismem do Číny a odtud následovně do Japonska. V oddenku se nachází asparagin, nelumbin a škrob.

Hlavní účinky 

Lotosový kořen se tradičně používá jako nejúčinnější čistě bylinný prostředek pro léčbu a prevenci veškerých poruchdýchacího aparátu, protože přímo posiluje energii plic a průdušek. Dodává jim správné jang. Blahodárně působí na jejich sliznice a zároveň je hojí a hydratuje.

Lotosový kořen je nazýván také „králem zlomených a poškozených kostí“. Vyrůstá totiž v bahně rybníků, což je neocenitelné bohatý biologický minerál s mnoha vzácnými přírodními látkami, které zvláště potřebuje naše krev, kosti, svaly a vazy.

Unikátní vlastnosti lotosu je schopnost napojit porušenou tkáň i cévy mozku, pro kterou je objektivně účinný lék podávaným co nejdříve po mozkové příhodě.

 

Další dravotní účinky

  • při dlouhodobém užívání (1-2 roky) vyplavuje usazeniny z kloubů
  • léčí astma
  • látka nelumbin stimuluje pohyb tělních tekutin a hlenů
  • asparagin pomáhá vylučovat přebytek tekutin z plic a dýchacích trubic.
  • důležitý při odstraňování čpavku z těla
  • podporuje léčbu syndromu chronické únavy

 

Lotusový škrob, který obsahuje 13% jednoduchých cukrů, je dobrým zdrojem energie a pomáhá ostatním složkám při jejich práci. Lotus se sbírá na podzim, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. U nás lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy v sušené formě jako kolečka nebo prášek. Je vynikající při léčbě nachlazení, kašli, astmatu, při plicních a také ledvinových problémech.

Čaj z kořene lotusu

– odstraňuje hlen z dýchacích cest, potíže s dýcháním, usnadňuje odkašlávání, zlepšuje astma a bronchitidu. Velmi vhodný při zánětu vedlejších nosních dutin. Dá se koupit sušený, ale i čerstvý kořen, který má samozřejmě silnější účinky a je i oblíbenou zeleninou. Čerstvý kořen seženete většinou v zahraničí.

Čaj ze semen lotusu

Používají se i semena vařená s rýží, která mají sladkou ořechovou chuť.

Příklad použití: 1 kolečko sušeného lotusu se chvilku namočí do 2 dcl vody a 10-15 min povaří. Čaj pijeme teplý, nejlépe ráno. Můžeme přidat pár zrnek soli. Je velmi vhodný i pro malé děti, kterým jej přisladíme jablečným koncentrátem, nebo moštem.

Recept na citronádu

1 kolečko sušeného lotusu vaříme v 1/2 l vody 5 minut, ke konci varu přidáme 1 kolečko citrónu, 1 pol.lž. jablečného koncentrátu a špetku soli. Necháme zchladit, vynikající pro horké letní dny.

 

 SLZOVKA OBECNÁ

(bílá Perla Východu, Jojobovy slzy, japonsky HATOMUGI)

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky YI YI REN, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, napomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť .

 

Používá se k podpůrné léčbě při:

  • detoxikaci
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
  • akné
  • bradavicích
  • mateřských znaménkách
  • střevních parazitech
  • kašovité stolici
  • průjmu

U nás, v Bylinné lékárně, dostanete Nápoj čínských mudrců, což je slzovka ve formě jemného koncentrovaného prášku v poměru 1:5 (tzn. 1 gr prášku odpovídá 5 gr surové suroviny). Pohodlně si ráno, nejlépe jako první nápoj, zalijete 4g slzovky a vypijete. Pro urychlení účinku této perly můžete totéž zopakovat ještě 2x přes den. Jedná se o semena divoké trávy, podobné ječmenu (ale slzovna není obilovina, nýbrž pícnina). Posiluje dráhu sleziny a její čchi PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI, která je na tuto škodlivinu velmi citlivá. I přes chladnou povahu neoslabuje žaludek a odváděním vlhkosti nepoškozuje řádnou energii čchi Qi, což nedokáže každá bylinka! Léčí tedy jak kořen nemoci, tak její vrcholek. Dále vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády, které vznikají v důsledku kumulace vlhkosti ve svalech, kloubech a kůži a projevují se bolestmi. Také ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU, vzniklé jako odpadní produkty látkové výměny, jež se postupně usazují v organismu. Zbylých 10% ve směsi pak tvoří kůra mandarinky Chen pi – je hořká a dokáže vypouštět, je štiplavá a dokáže rozptylovat, je teplá a dokáže harmonizovat, je aromatická a dokáže vysoušet, díky čemuž slezina „procitne“. Všechny výše popsané účinky se vztahují pouze k Nápoji čínských mudrců, jenž je vyroben z POVAŘENÉ slzovky, NE z pražené! Čaj z pražené slzovky, u nás pod názvem Hatomugi čaj, má zcela opačné účinky na organismus! Z hlediska TČM totiž posiluje a zahřívá, aniž by vylučoval odpadní látky, tedy je vhodný pro cca 5% naší západní populace (např.vegetariáni, makrobiotici apod).

RECEPTY:

Slzovka se zeleninou a řasou:

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např. Kombu urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako „Kubu“ či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Čínská polévka se slzovkou:

1 čerstvé kuře, 2 a 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou:

500 g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1 kg slzovky. Vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.
Doporučujeme užívat misku denně (250 ml).
Účinek: Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu, zvyšuje imunitu. Dále můžeme používat denně po 60 dní proti šedému zákalu (velmi účinné u začínajícího zákalu).

Více receptů se slzovkou najdete na www.hatomugi.cz.

 

MAKOVÉ  MLÉKO

Každé pondělí mezi 12-14h se v Bylinné lékárně otevřou dveře a vstoupí zářící usměvavá Pavla Ludvíková. Kromě dobré nálady nám nosí makové mléko, které sama láskyplně vyrábí. Její „mlíčko“ je rostlinný, čistě přírodní produkt. Obsahuje mák a vodu a je jemně doslazený BIO agávovým sirupem. Dopřát si však můžete i variantu nepřislazenou. Je určeno k přímé spotřebě jako osvěžující nápoj bohatý na vápník a minerální látky, které mák přirozeně obsahuje. Mák jako olejnina obsahuje asi 60% tuku – zejména kyselinu stearovou, plamitovou a linolovou – je tedy obrovským zdrojem energie. Obsahuje výrazný podíl vitamínu E, řadu vitamínů sk.B, hořčík, draslík a fosfor.