BŘEZEN – nejvíce ohrožen je v tomto měsíci ŽLUČNÍK

Přírodní síly směřují vzhůru, nastává období růstu, venku začíná vše pučet a všechna klidná energie zimy, kterou si naše tělo i příroda držela uvnitř, se transformuje na rychlou a tvůrčí, kterou chce nyní dostat ven a na povrch. Nastává nejdynamičtější období roku. Kdo nenabral přes zimu dostatek sil, musí právě nyní svému tělu pomoci získat potřebnou energii pro nadcházející čas.

Projevy oslabeného žlučníku:

  • na fyzické úrovni bolestmi kloubů – kyčlí, ramen, loktů (tenisový loket) nebo i kolen (zejména z vnější strany)
  • bolest pod hrudní kostí
  • nespavost (zejména mezi 23:00 – 01:00, bolest hlavy až migréna
  • nevolnost po jídle, nadýmání   
  • při výrazném oslabení žlučníku jsou to žlučníkové kameny (jsou v podstatě zhmotněná, zkamenělá agrese a zloba), zánět žlučníku a v nejhorším případě žlučníkové nádory
  • na psychické úrovni jsou to krátké a rychlé projevy zlosti, hysterie, vysílání agresivní energie a hněvu, které mohou být i potlačované
  • žlučníkovou koliku si přivádějí lidé, kteří mají strach stát si za svými názory a obhájit si své potřeby, vyhýbají se konfliktům a vše drží v sobě
  • nerozhodnost a bojácnost

Čemu se vyhnout:

Důležité je odlehčit našemu trávení, tedy omezit tučná a smažená jídla. Ideálně po dobu března a dubna vyřadit z jídelníčku živočišné produkty včetně mléka. Se žlučníkem a s játry jsou spojené oči jako smyslový orgán. Chraňme je před studeným větrem a ostrým jarním sluníčkem. Pro uzdravení a posílení žlučníku je velmi důležité věnovat se svému duševnímu stavu a pěstovat si radostnou mysl. Doporučujeme s láskyplným klidem „trávit“ názory a postoje druhých, obzvláště ty odlišné od našich a také ty, co jsou plné zloby. Mějme na paměti, že to jsou jejich názory a bezprostředně nás se netýkají. Každou překážku vnímejte s láskou jako výzvu a život jako hru. Vše, co nám Vesmír sesílá do Cesty, jsou příležitosti k našemu růstu!!

Co je pro náš žlučník prospěšné:

  • každé ráno vypít nalačno teplou vodu s citronovou šťávou
  • zelenina taková, co začíná růst – jsme součástí přírody, a tak co vyleze, to sníme :-). Nakládaná kvašená zelenina (pickles), zelí kyselé, saláty, ředkvička, pampeliška, čekanka, kopřiva, kedlubna, polníček, červená řepa. Je čas na vejce a obilniny – ideálně naklíčené. Vhodný je bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže, žito
  • zaměřme se na luštěniny – nejlépe bílé a červené fazole
  • houba hlíva ústřičná
  • čaje s vyšším obsahem hořčinů jako třeba lapacho, ostropestřec, kopřiva
  • pokud chceme popíjet čajové směsi, neměly by v nich chybět máta peprná nať, smetanka list, oman pravý, čekanka nať, ostružiník list, měsíček květ, kurkuma kořen, řepík nať a jablečník nať
  • při potížích se žlučníkem doporučujeme konzumovat po ránu přes noc namočené mandle (dlouhodobě)

Dobře trávený, voňavý a radostný začátek jara Vám všem!!!