ÚNOR znamená ohrožení pro ledviny, vládne element voda a z emocí strach…

Ač většina z nás považuje únor za dobu hluboké zimy, tak podle astrologického kalendáře zima skončila 26.ledna. Do 12.února  probíhá tzv.období „dojo“, což je přechod ze zimy do jara, doba, kdy se příroda připravuje na znovuzrození. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejvíce ohroženy ledviny. Ledviny jsou základním orgánem určujícím délku života. Od narození nám tato energie klesá, někomu rychleji, jinému pomaleji. Jakmile ji tělo vyčerpá, organismus umírá. Každým okamžikem odevzdávají ledviny tuto energii ostatním orgánům. Čím je orgán oslabenější, tím víc energie odčerpává z ledvin. Tuto energii nelze ničím navýšit. Vědomou péčí o své tělo však můžeme úbytek této přirozené energie udržovat v co nejpomalejším tempu. Řekněme, že bychom to mohli označit za umění žít :-). Na zdraví ledvin mají vliv naše partnerské vztahy i vztah, který máme sami k sobě.

Projevy oslabených ledvin:

  • časté močení (zejména v noci), špatný spánek,
  • tlak a bolest v kříži a bederní oblasti,
  • studené nohy, ztráta vitality,
  • zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších),
  • oteklá horní víčka, špatná kvalita vlasů,
  • bolesti kolen, otoky nohou, problémy s klouby,
  • tmavé kruhy pod očima = nedostatečné vylučování kyseliny močové a její nadměrná tvorba

Jak ledviny posílit:

  • dopřát si klid, odpočinek a co nejvíce tepla (zejména pro ruce a nohy), stále kultivovat lásku k sobě i k ostatním, pěstovat harmonii sami se sebou i s okolím,
  • vyhnout se probdělým nocím (třeba kvůli bujarým večírkům s přemírou alkoholu :-)), přílišné konzumaci černé kávy, spěchu při jídle, nedostatku pohybu (stačí pravidelné procházky),
  • orientovat se na potraviny, které nás zahřejí (omezit nebo vyloučit mléčné výrobky a citrusové plody) – polévky (hutné vývary), luštěniny (fazole adzuki, bílé a červené fazole, čočka a sójové boby), kompoty a vařené obiloviny (pohanka, oves, jáhly). Zelenina je vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Petržel odvodňuje a odstraňuje otoky. Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Z ryb je vhodný tuňák, platýs, treska a úhoř. Zdravé tuky nám doplní ořechy a semínka. Vařené pokrmy můžeme dochutit Miso pastou, sójovou omáčkou a umeoctem.
  • bylinkou, kterou ledviny milují, je celík zlatobýl – při pravidelném užívání likviduje močové kameny. Prim v péči o ledviny vede lichořeřišnice větší – silné přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus (způsobuje zánětlivá onemocnění ledvin a močových cest). Tužebník jilmový a protizánětlivý řepík podporuje vylučování kyseliny močové.